Forum Nasze Cytrusy

Pozostałe ciekawe rośliny - Pitaya

Kamil - 2008-05-10, 10:55
Temat postu: Pitaya
Witam!!! Z pobytu na Wyspach Kanaryjskich przywiozłem nie spotykany w POlsce mi dotąd owoc - który, nazywa się PITAYA(PITAJA).. Miał on kilkadziesiąt ziarenek w miąższu, które po wysianiu wykiełkowały mi.
Mam pytanie: Czy ktos wie jak się z tą rośliną obchodzić? Jakie warunki? Jakie działania? (w internecie szukałem ale nic nie ma :/ )
Z góry dzięki!

cinnamonis - 2008-05-10, 11:27

znalezione info ( z 2 źródeł - wiki i biology.pl):

Pitaja (znana także jako pitaya, pitahaya, smoczy owoc, huo, truskawkowa gruszka, nanettikafruit, albo thanh long ) - to owoc wielu gatunków kaktusa, zwłaszcza z rodzaju Hylocereus, ale także Stenocereus. Pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, ale obecnie jest też uprawiany w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej takich jak Wietnam, Filipiny, Malezja, ale także na Tajwanie, Okinawie, Izraelu i w południowych Chinach.

Pitaya kwitnie tylko w nocy; kwiaty gatunków wytwarzających następnie owoc pitaji są dużymi, białymi pachnącymi kwiatami, charakterystycznymi dla danego kaktusa. Kwiaty te są nazywane też z tego powodu Królową Nocy lub Księżycowym Kwiatem.

Pitaja nawet w obecnych czasach jest ważnym źródłem pożywienia . Owoce gatunku Stenocereus gummosus, rosnące na Pustyni Sonoran są nadal powszechnie zjadane przez plemiona zachodniego Meksyku (plemię Seri).

Roślina jest przystosowana, do życia w suchym, tropikalnym klimacie. Owocuje 30-50 dni po zakwitnięciu i może owocować 5-6 razy w ciągu roku. Wydajność w przypadku uprawy dochodzi do 30 ton z hektara uprawy. W przypadku nadmiernego nawadniania lub w latach bogatych w opady deszczu, może dojść do zniszczenia kwiatów i uniemożliwienia owocowania.

Rozróżnia się 3 typy owoców:
Undatus Hylocereus - różowe z białym miąższem
Polyrhizus Hylocereus - różowe z czerwonym miąższem
Megalanthus Selenicereus - żółte z białym miąższem.

Masa owoców może wynosić od 150-600 gramów. Miąższ, który zawiera czarne pestki (podobnie jak w kiwi) spożywany jest na surowo, jest słodkawy w smaku i niskokaloryczny. Ochłodzenie owocu poprawia jego smak, dlatego często podawany jest w postaci deserów lodowych Skórki owocu są niejadalne, a nasiona nie są trawione w przewodzie pokarmowym. Spożywane są również kwiaty - mogą być jedzone w sposób bezpośredni, lub jako napar. Z owoców produkowane są też soki i wino.

Pitaja

(Hylocereus triangularis i inne gatunki kaktusów: Opuntia ficus - indica)

Rodzina: kaktusowate (Cactaceae)

Opuncja jest bezlistnym, kolczastym kaktusem dorastającym 5 metrów. Połączone ze sobą człony pokryte cierniami tworzą pęd.

Pod nazwą pitaja jest w sprzedaży wiele różnych owoców. Mają jajowaty kształt i około 12 cm długości. Pod grubą skórką z łuskowatymi wyrostkami (koloru od żółtego do czerwonego) znajduje się jadalny biały miąższ z również jadalnymi czarnymi nasionami. Miąższ można jeść łyżeczką lub obrać ze skórki i kroić w plastry. Posiada słodkawy, aromatyczny, orzeźwiający smak. Wykorzystuje się ją jako dodatek do sałatek owocowych, lodów, deserów.

Owoc zawiera witaminę, około 12 % cukrów

(glukozy i fruktozy), witaminy: B, C i E, jest też bogaty w wapń i fosfor.
100g owocu dostarcza 50 kcal (210 dżuli)

także jak widać będziesz miał kaktusa :)

Arletka22 - 2008-05-15, 09:36

a po jakim czasie od wysiania wykiełkowały Ci roślinki?? mam też nasionka z tego owocka:)
Kamil - 2008-05-16, 15:30

po 2 dniach:) bardzo szybko sam sie zdziwiłem :)
Arletka22 - 2008-05-19, 09:55

więc też swoje posieje i zobaczymy:) :smile:

możesz dodać fotkę jak wyglądają po wykiełkowaniu?? :?:

tom10 - 2009-03-24, 08:43

Kamil, pokaż te fotki. Przygotowywałeś jakoś nasionka przed wysiewem,czy nie?Arletka22, wysiałaś tą pithaję? Ja mam nasionka ale nie wiem jak się do tego zabrać. :grin:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group