Pomarańcze by Radek |
Autor |
Wiadomość |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2009-09-13, 18:47
|
|
|
Tak, podkładka ukorzeniona w tym roku (grubszy pęd); a poza tym Chinotto ma dość cienkie pędy, stąd łatwo ją umieściłem za korą.
Rozumiem, że Twoja Navelina wybiła, nie? Jeśli nie wybiła proponuję podlać 1/4 normalnej dawki nawozu z wodą, gwarantuję, że ruszy.
Co do mojej Tarocco, która już wybiła, są jak sadzę marne szanse, żeby jeszcze coś podrosła w tym roku. Słońca coraz mniej, robi się coraz zimniej... Podejrzewam, że teraz wzmocni korzenie i obleje dokładniej miejsce szczepienia. Dopiero wiosną powinna zająć się koroną. |
_________________ Nie zarejestrowałeś/aś się jeszcze? - nie zwlekaj! Zalogowany/na masz dostęp do fachowych porad osób uprawiających cytrusy. Dołącz do nas! Administrator www.naszecytrusy.pl/forum |
|
|
|
 |
Luki1006

|
Wysłany: 2009-09-13, 20:28
|
|
|
Radek zobaczysz ruszu spokojna główa tak jak napisałem u mnie w temacie w wielogatunkowych tarroco i clementynka szeleją jeszce trochę i pokaże ale jak zastopują a narazie sie nie zbiera już przyrosła 24 cm !
Zwracaj uwagę na to jak i co piszesz Junior Admin |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2009-09-14, 15:19
|
|
|
Luki1006, ja się nie martwię, czy ruszą, bo wiem że tak będzie. Chodzi o to, że nie spodziewam się większego przyrostu teraz, ale bardziej na wiosnę; choć kto wie co sobie tam roślinki "myślą"? Gdyby wybiły wcześniej to z pewnością by i teraz rosły. |
_________________ Nie zarejestrowałeś/aś się jeszcze? - nie zwlekaj! Zalogowany/na masz dostęp do fachowych porad osób uprawiających cytrusy. Dołącz do nas! Administrator www.naszecytrusy.pl/forum |
|
|
|
 |
Luki1006

|
Wysłany: 2009-09-14, 19:19
|
|
|
Przepraszam za te błędy....... A wracając do tematu daje sobie rękę usiąść że jak podlejez je troche nawozem jak ja to zrobiłem to napenow ruszy i to z taką mocą jak moja clemntynka i tarroco
Pracujesz na ostrzeżenie, to ostatnia uwaga od Moderatorów, Junior Adminów lub Administratora. Przy kolejnym twoim poście jaki trzeba będzie poprawiać dostaniesz ostrzeżenie. Admin. |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2009-09-14, 19:43
|
|
|
Jesteś w błędzie, gdyż podlewane są odpowiednimi dawkami, regularnie. Przyczyna w tym na pewno nie tkwi. |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-02-19, 21:45
|
|
|
Stało się tak jak przewidywałem w powyższych postach - pomarańcze nie podrosły nawet 1cm, od czasu jak wybiły. Dzisiaj wróciły do domu z zimowiska i miejmy nadzieję, że nadrobią stracony czas.
 |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-05-15, 22:12
|
|
|
Tak wygląda Pomarańcza Tarocco.
A tak wygląda Pomarańcza Chinotto.
 |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-07-02, 14:06
|
|
|
Pomarańcza Tarocco po przesadzeniu do większej doniczki szaleje. Zauważyłem, że w kolejnych miejscach postanawia wybić.
Pomarańcza Chinotto najwyraźniej chce dorównać innym cytrusom.
 |
|
|
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2010-07-02, 16:30
|
|
|
Widzę, że Tarocco ładnie się zagęściła i formuje gęstą koronę.
A chinotto też szybko ją goni, będziesz formował jej koronę nisko nad miejscem szczepienia, czy wyprowadzisz ją wyżej? |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-07-02, 17:55
|
|
|
Widać, że klimat tunelu foliowego służy i Twoim maluchom |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-07-03, 11:24
|
|
|
Dziękuję Wam.
Jeśli chodzi o Chinotto to zamierzam formować koronę na wysokości minimum 30 cm.
Tak, tunel bardzo pomaga. Wreszcie nie mam problemu przelania cytrusów po każdorazowej burzy. |
|
|
|
 |
Eugeniusz
.gif)

|
Wysłany: 2010-07-03, 18:30
|
|
|
Duża wilgotność i temperatura robi swoje pod folią. Cytrusy mają mikroklimat jak w strefie podrównikowej- Cóż więcej - W takich warunkach wszystko dostaje trzykrotnego przyśpieszenia. Oby tak dalej. |
_________________ U nas pomoc bez opłat na wyciągnięcie ręki. www.naszecytrusy.pl- to największa baza wiedzy o roślinach cytrusowych w Polsce. Wszystkie informacje czekają na Ciebie. Twoje zainteresowania szybko staną się tutaj WIELKĄ pasją./ Admin |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-07-04, 08:34
|
|
|
Radku, już bym sobie chyba poradziła z problemem przelania, niech tylko te burze, a przede wszystkim deszcze do nas przyjdą |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-07-04, 20:40
|
|
|
Dziękuję serdecznie Eugeniuszu. Tak cytrusy rosną bardzo szybko. Zdecydowanie szybciej niż rok temu gdy stały bezpośrednio na zewnątrz.
mafa, masz rację, deszcz by się przydał. Dzisiaj u mnie trochę pokrpiło, ale to zdecydowanie za mało... |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-07-12, 17:02
|
|
|
Pomarańcza Tarocco bardzo zmężniała. Podwiązałem ją, by rosła pionowo.
Pomarańcza Chinotto ciągle rośnie. Zdecydowałem się na pozostawienie jednego przewodnika. Jeszcze niecałe 10cm i zacznę jej formować koronę.
 |
|
|
|
 |
|