Cytrus duszek97 |
Autor |
Wiadomość |
ewica65

|
Wysłany: 2011-12-23, 07:00
|
|
|
Roślinka albinos! Dawaj co jakiś czas aktualizację tego ciekawego przypadku! |
_________________ ewica65-roślinkowy świeżaczek |
|
|
|
 |
duszek97

|
Wysłany: 2011-12-23, 21:37
|
|
|
ona jest chyba dwu zarodkowa na początku słabo rosła ale teraz trochę odżyła |
|
|
|
 |
duszek97

|
Wysłany: 2011-12-26, 12:08
|
|
|
26-12-11
cytrusy 1 albinos
koło tego kiełkuje tez jakis cytrus
 |
|
|
|
 |
pohel

|
Wysłany: 2011-12-27, 12:19
|
|
|
gratuluję Albinosa
Teraz tylko czekać aż urośnie to będzie widok |
|
|
|
 |
duszek97

|
Wysłany: 2012-01-01, 21:16
|
|
|
Normalne że na dopiero wykiełkowanym cytrusie jest 7 małych listków ?
(koło tego większego) |
|
|
|
 |
Monkisz

|
Wysłany: 2012-01-01, 22:05
|
|
|
Nie wiem ja na małym grejpfrucie mam pięć |
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2012-01-04, 22:22
|
|
|
Albinos to ciekawy widok jest, ale prognozy dla niego raczej marne. Bo o ile nie nabierze zielonej barwy (czasem się zdarza), to nie będzie przeprowadzał fotosyntezy i uschnie. Teraz energię czerpie z zapasów w nasionie, dlatego rośnie.
Można by coś pokombinować ze szczepieniem, o tak dla eksperymentu. Czytałem gdzieś, że po złączeniu 2 siewek: zielonej i albinosa, albinos "pożycza" od tej normalnej chlorofil i nabiera barwy. Później, nawet po rozdzieleniu roślin, pozostanie zielony i będzie rósł normalnie. Nie wiadomo na jakiej zasadzie to działa. Ludzie się tym zajmują, bo liczą że wyjdzie im roślina variegata - z pstrymi liśćmi, a faktycznie trochę takich odmian już istnieje, więc szanse zawsze są.
Jakbyś czasem chciał łączyć, to musisz posadzić dwie siewki razem, tak żeby się stykały. Muszą być tym samym wieku i podobnej wielkości. Nacinasz (bardzo powierzchownie, żeby nie ściąć rośliny) łodygi obydwu siewek na długość ok. 1 cm i robisz tak, żeby się tymi ranami stykały. Obwiązujesz / owijasz / oklejasz je tak razem i po ok. 2-3 tygodniach są zrośnięte.
A 7 liści na start, hmm raczej rzadkość, ale może się zdarzyć. Widocznie liścienie się nie wykształciły / uszkodziły się przy kiełkowaniu i musiały na poczekaniu wyrosnąć te liście, które szły by kolejno. Może to być też jakaś ciekawostka w stylu karzełka. |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
duszek97

|
Wysłany: 2012-01-15, 15:29
|
|
|
A ten co ma dużo lisci będzie normalnie rósł ?.
(Na razie ma dużo małych listków)
Jak bym łączył albinosa z zielonym cytrusem to mogę przesadzić kolo tego albinoisa cytrusa i złączyć ?
Wtedy tez by szybciej owocował ?
I normalnie można złączyć sznureczkiem |
|
|
|
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2012-01-15, 17:17
|
|
|
Tak, powinien normalnie rosnąć. Czasami siewki mają różne anomalia, np. rozdwojone, albo potrójne liście, dziwne ciernie itd, ale przeważnie w późniejszym wieku są już normalne.
A co do albinosa. Możesz je normalnie przesadzić tak, żeby były koło siebie. Szybciej nie będzie owocował, ale ten albionos, jeżeli się wybarwi, może się wybarwić nie do końca i wtedy wyjdzie pstrokaty, taki jak w tym linku:
http://www.naszecytrusy.p...89/IMG_3426.jpg
Takie odmiany nazywają się variegata i wśród cytrusów jest parę takich. Ludzie kombinują jak je zrobić, bo są ozdobne (wyglądają jak np. popularne fikusy beniaminki variegata). I właśnie gdzieś czytałem o tej metodzie z albinosem. Ale to kwestia eksperymentu, ręki nie dam uciąć, czy ten sposób działa.
Sznurkiem można związać, dla lepszej wilgotności możesz po zabiegu założyć na doniczkę worek śniadaniowy (przezroczysty), albo końcówkę butelki. Jakbyś łączył, to nie zapomnij lekko skaleczyć łodyg w miejscu łączenia, inaczej się nie zrosną. |
_________________ Marcin |
|
|
|
|
 |
duszek97

|
Wysłany: 2012-01-15, 18:27
|
|
|
a takiego chudego można szczepić Bo on chyba większy nie urośnie (albinos) |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2012-01-15, 18:36
|
|
|
Tak, możesz, tylko pamiętaj o tym co pisał Marcin - w miejscu zetknięcia obu łodyg zetnij troszeczkę skórki, tak żeby roślinki stykały się rankami. |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
duszek97

|
Wysłany: 2012-01-15, 20:16
|
|
|
Koło tego największego cytrusa wykiełkował jeszcze jeden cytrus próbowałem go wyjąc ale nie chciał wyjść (wygrzebałem w kolo niego trochę ziemi i nie chciał wyjść) Bo jego własnie chciałem ze szczepić z albinosem. A tak to chyba nie mam podobnego wzrostu cytrusa do albinosa. Ale dało sie wyjąć tego co ma duzo lisci i moze jego ze szczepie (ale jeszcze nie wiem czy będę szczepić) |
|
|
|
|
 |
Monkisz

|
Wysłany: 2012-01-15, 22:20
|
|
|
Jutro zrobię owy eksperyment albo nawet podwójnie
Mam albinosa pomarańczę oraz tangelo thomson
jak się nie uda trudno ,kto nie próbuje to nigdy nie zyska:D
a tak w nawiasie mi też wyskoczyła cytrynka tylko ma 9 listków ;oo
dziś naliczyłem się 71 kiełków roślin cytrusowych na moich parapetach
no plus jakieś 15-20 granatów ,niektóre z nich już puszczają 3 poziom listków |
|
 |
Mariusz_
.gif)

|
Wysłany: 2012-01-16, 10:36
|
|
|
Gdzie Wy to wszystko trzymacie Gdzie takie parapety robią chętnie zobaczę jak to wygląda. |
_________________ www.naszecytrusy.pl/forum Największa profesjonalna baza danych o cytrusach w Polsce. Największa ilość fachowców/użytkowników posiadających doświadczenie w hodowli cytrusów. Admin |
|
|
|
 |
Monkisz

|
Wysłany: 2012-01-16, 10:38
|
|
|
Dodam niedługo zdjęcia do mojego tematu może nawet jutro |
|