Cytryny ORINOCO |
Autor |
Wiadomość |
ORINOCO

|
Wysłany: 2013-11-27, 17:13 Cytryny ORINOCO
|
|
|
Limon Rosso (cytryna czerwona)
Mam ją od dwóch miesięcy. Jest wyprowadzona na karzełka z grubą nogą. Mocna była cięta i chyba będę się starał ją utrzymać w takiej formie.
 |
_________________ orinoco |
|
|
|
 |
Mateusz12345

|
Wysłany: 2013-11-27, 17:26
|
|
|
Ładna cytryna Na wiosne sie pewnie zagęści |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matt

|
Wysłany: 2013-11-27, 22:02
|
|
|
Szczerze, to nie przekonuję mnie gruba noga przy tej wielkości roślinie. Ale z pewnością owoce będą ciekawie wyglądać |
_________________ Pozdrawiam
Matt |
|
|
|
 |
fotograf

|
Wysłany: 2013-11-27, 22:42
|
|
|
Od nowości była w takim podłożu, czy przesadzałeś? |
|
|
|
 |
ORINOCO

|
Wysłany: 2013-11-28, 07:35
|
|
|
Przesadzona do trochę więjszej doniczki.
Poprzednia nie dość, że mała to jeszcze był sam torf, więc ciężko by było utrzymać odpowiednią wilgotność. |
|
|
|
 |
ORINOCO

|
Wysłany: 2013-11-29, 12:35
|
|
|
A oto moja najstarsza cytryna skierniewicka. Niedawno skończyła 12 lat.
Pomimo kilkukrotnego przycinania prawie do łysego pieńka rośnie zdrowo.
 |
|
|
|
 |
Nienajmłodsza

|
Wysłany: 2013-11-29, 12:42
|
|
|
I ładna jest. |
_________________ Wiedzmowata |
|
|
|
 |
rupert33

|
Wysłany: 2013-11-29, 14:35
|
|
|
Ładnie ujarzmiłeś nieposkromioną cytrynkę hehe |
_________________ Zagłosuj na NASZE forum
 |
|
|
|
 |
Matt

|
Wysłany: 2013-11-29, 14:44
|
|
|
Podobają mi się takie rośliny wieloletnie. Ich pnie to też cud natury. Na ich tle żółte i duże owoce- bajka!!!
Ile miała najwięcej wysokości? aaa i jeszcze jedno pytania: szczepiona(jeśli tak na czym?) czy ukorzeniana? |
_________________ Pozdrawiam
Matt |
|
|
|
 |
ORINOCO

|
Wysłany: 2013-11-29, 15:07
|
|
|
Ukorzeniona. Swego czasu dochodziła do półtora metra. W przyszłym roku owoce, też powinny być bo jest sporo silnych tegorocznych przyrostów. |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2013-11-29, 18:23
|
|
|
Widzę, że potrafisz obchodzić się z sekatorem
Poznaję pokrój 'Rosso', też mam z tego samego źródła, z tym że moja w momencie zakupu przypominała szczotkę klozetową, albo wycior do kominów... była bezlistna. Też mnie jej pokrój nie zachwyca, ale jeśli dożyje do wiosny, to zobaczymy co będzie miała do zaproponowania
Możesz mi zdradzić tajemnicę, czemu służy patyczek u Skierniewickiej? No chyba że to pozostałość po 1,5 m |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
ORINOCO

|
Wysłany: 2013-11-29, 18:39
|
|
|
Tak to bywa z ostatnimi sztukami i okazjami. Mi się trafiła taka w miarę, coś z niej powinno jeszcze być. Widać jakiś potencjał, korzenie zdrowe i rozrośnięte. Ogólnie to źródło ma dobre rośliny.
Patyczek to pozostałość po formowaniu, jeszcze coś tam chyba jest przywiązane. |
|
|
|
 |
ORINOCO

|
Wysłany: 2013-12-02, 15:04
|
|
|
Od pewnego czasu mam sadzonkę cytryny. Aktualnie jej widok nie jest może powalający, ale nie tyle chodzi tu o roślinę co o jej nazwę.
Według sprzedawcy ma to być cytryna odm. VERDELLO.
Szukając z ciekawości doszedłem do wniosku, że jest to jedna z wielu selekcji cytryny Feminello. Niektóre źródła tak podają, ale w innych Verdello to cytryny z letniego zbioru odm. Feminello di Siracusa. Dokładnie rzecz ujmując:
Primofiore - zbiór od 01.X do 14.IV
Bianchetto lub Maiolino - cytryna wiosenna od 15.IV do 30.VI
Verdello - cytryna letnia od 01.VII do 30.IX
Jak wiadomo odmiana Feminello owocuje cały rok, więc owoce z różnych pór roku różnią się od siebie tak smakiem jak i wyglądem.
Podsumowywując: albo to zwykła Feminello, albo Feminello selekcji Verdello (jeżeli tak to powinna kwitnąć według opisu w VII a owoce dojrzewać po roku). |
|
|
|
 |
Nienajmłodsza

|
Wysłany: 2013-12-02, 16:44
|
|
|
Pięknie jest opisane "powstanie" verdello tu:
http://corvigo.blogspot.c...l-verdello.html
No, niestety, by otrzymać verdello trzeba zastosować odpowiednią technikę: od trzeciego tygodnia czerwca trzeba zaprzestać podlewania na 30-40 dni, co spowoduje więdnięcie liści, ale też wymusi na roślinie zawiązywanie wielu kwiatów. Potem znowu zaczyna się podlewanie, tak że roślina wróci do życia. |
_________________ Wiedzmowata |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2013-12-02, 17:40
|
|
|
Podejrzewam, że jest to dobry sposób na wszystkie niechętne kwitnieniu cytrusy. Ważne tylko, aby robić to latem, kiedy roślina szybko się regeneruje. To są metody stosowane w przypadku roślin uprawianych w gruncie, te doniczkowe przesychają dużo szybciej, a po 30 dniach nadawałyby się już tylko na kompost |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
|