Grapefruity_Ivanka |
Autor |
Wiadomość |
Ivanka

|
Wysłany: 2016-06-09, 14:48 Grapefruity_Ivanka
|
|
|
Przedstawiam jeszcze resztę mojej ekipy - 2 grapefruity, również pestkowe dziczki. Tym razem na 100% pesteczka z grapefruita, polowałam na wielozarodkową pestkę
Polowanie się udało, grapefruity ze zdjęcia to bliźniaki z jednej pesteczki. Mają już 2 lata
Do pewnego momentu rosły sobie faktycznie jak bliźniaki
Od wiosny stoją w szklarni, a zimą w południowym pokoju przy samej szybie. jak wykiełkowały to chyba za szybko je przesadziłam do zbyt dużej doniczki, bo przez te dwa lata nie urosły za bardzo, a mają gruby korzeń. Ten wyższy ma coś kolo 18cm i jest silniejszy. Drugi kaprysi ciągle i zimą chciał już zakończyć swój żywot - zgubił wszystkie listki i cały pieniek główny zasechł. Ale ja bardzo cierpliwa jestem, nie wyrzuciłam go Wiosną powędrowały oba do szklarni i ładnie odbił, a na dodatek zakwitł ;P
 |
|
|
|
 |
tomant

|
Wysłany: 2016-06-09, 19:12
|
|
|
To się nazywa szczęście. Kwiat na takiej małej roślince. |
_________________ Uwielbiam cytrusy |
|
|
|
 |
Ivanka

|
Wysłany: 2016-06-14, 14:41
|
|
|
Kwiatek się roztworzył i ma aż 7 płatków, a nawet i słupeczek
Fajnie to wygląda na takiej mikrej roślince |
|
|
|
 |
dasha

|
Wysłany: 2016-06-14, 15:06
|
|
|
Cudo prawdziwe ! Gratulacje |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2016-06-16, 23:11
|
|
|
No no, wielkie gratulacje Widok niecodzienny, nie tylko malutka siewczka, ale i żeński kwiatek! Tylko pozazdrościć |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Ivanka

|
Wysłany: 2016-06-19, 21:23
|
|
|
Płatki opadły i wygląda na to, że zawiązał się mały grejpfrucik
Hmm, hmm - i co tu teraz zrobić? Czekać aż samoczynnie odpadnie, czy oberwać i nie pozwolić na obciążanie roślinki? Roślinka jest zbyt mikra na utrzymanie owoca, a zimą prawie zakończyła swój żywot. Całe drzewko obumarło, a ta kwitnąca gałązeczka to boczna odbitka od korzenia. |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2016-06-20, 21:51
|
|
|
Ja bym zostawiła, natura jest mądra i sama sobie poradzi Ten kwiatek był żeński, a to oznaczało, że w środku jest już zawiązek owocka. Wcześniej czy później sam opadnie, więc obserwuj, rób zdjęcia, będzie pamiątka.
Takie drobinki najtrudniej zimą utrzymać przy życiu, wiem coś na ten temat |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
tomant

|
Wysłany: 2016-06-20, 22:11
|
|
|
A nie można roślinki trochę oszukać i zostawić na zimę w domu, na parapecie nad kaloryferem? Zrobić jej takie dłuższe lato . Podlewać jak latem, doświetlać wieczorem i w ogóle udawać że są wakacje? |
_________________ Uwielbiam cytrusy |
|
|
|
 |
Ivanka

|
Wysłany: 2016-07-14, 14:03
|
|
|
Zdecydowałam nie ruszać owocka i faktycznie - mądry grejprfrucik zdecydował, że jest jeszcze za mały na wychowanie owocka i najpierw trzeba ,,zrobić masę" Owocek wisiał maks. jakieś dwa tygodnie i samoczynnie odpadł.
Tymczasem ,,brat bliźniak" również sobie rośnie. Służy im pobyt w szklarni i tegoroczne lato.
A co do zimowania, natknęłam się na allegro na taką ofertę
Żaróweczka kusi ceną i praktycznością (wystarczy tylko wkręcić do zwykłej lampki biurkowej). Dla takich małych roślinek wydaje mi się w sam raz, ale słabo znam się jeszcze w temacie doświetlania |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2016-07-14, 17:28
|
|
|
Mam żarówkę też z tej serii, ale inną. 2 sztuki załatwiły mi problem zimowania wszystkich moich cytrusów |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Painkiler

|
Wysłany: 2016-07-14, 20:00
|
|
|
Bardzo drogie są te kompakty na allegro - na roraima.pl jako przykład podam są o połowę tańsze , a samemu zamawiając z aliexpress płacimy 8-12zł w zależności od wersji |
_________________ Zagłosuj na nasze forum!
 |
|
|
|
 |
|