Cytrusy z pestki Marcina |
Autor |
Wiadomość |
Eugeniusz
.gif)

|
Wysłany: 2019-03-21, 21:39
|
|
|
Witaj Marcinie.... Bardzo ciekawe doświadczenia prowadzisz. Moja prośba do Ciebie to dalsza publikacja tych pięknych prób. Samo ustalenie, kiedy siewka zakwitnie to bardzo złożony problem. Samo odliczanie węzłów to jeszcze za mało aby określić moment zakwitnięcia i wydania owoców. Bardzo mocno siedziałem kiedyś w tym zagadnieniu. Trzeba dokładnie wiedzieć z jakim genotypem mamy do czynienia. Ważne są też pełne cykle sezonowe ( tzn. pełna dojrzałość) Tutaj można było by pisać godzinami, jakie czynniki mają wpływ na dojrzałość siewki. Przede wszystkim dojrzałość odnosi się dokładnie do czynników klimatycznych panujących w naturalnych warunkach występowania danego cytrusa. Trzeba też wziąć pod uwagę to, że hybryda pochodzi z kilku gatunków. Nie koniecznie występujących w jednakowym środowisku naturalnym. Teraz w grę wchodzi też różnica zupełnie innych warunków występujących w miejscu posadzenia siewki, czyli w tym przypadku w Polsce. Ilość sezonowa światła, temperatur, wody i składników pokarmowych też ma wielkie znaczenie. Z doświadczenia wiem, że obliczenie momentu zakwitnięcia danej siewki, jest po prostu niemożliwe, do dokładnego określenia.
Marcin pięknie to U Ciebie wygląda więc bardzo proszę o kontynuowanie tematu |
_________________ U nas pomoc bez opłat na wyciągnięcie ręki. www.naszecytrusy.pl- to największa baza wiedzy o roślinach cytrusowych w Polsce. Wszystkie informacje czekają na Ciebie. Twoje zainteresowania szybko staną się tutaj WIELKĄ pasją./ Admin |
|
|
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2019-03-24, 12:37
|
|
|
Dzięki za komentarz Eugeniusz. Długi okres do zakwitnięcia siewek to jest jedna z większych przeszkód przy krzyżowaniu cytrusów. Czasami trzeba bardzo długo czekać.
Pora zaaktualizować temat. Jeżeli chodzi o pokazywane wcześniej hybrydy, to Reale x Trifoliata i Reale x N1tri okazały się słabe i wyleciały. Siewki skierniewickiej też nie przetrwały różnych prób i wyleciały. Z krzyżówki Pompela x Skierniewicka tylko jedna silna siewka zniosła różne próby i umiarkowany mróz.
Siewki kumkwata Nagami x Limekwat nie były zbyt wartościowe. Dobrze za to rokują siewki Nagami x Trifoliata:
Z krzyżówki Nagami x Reale dobrze rośnie jedna siewka:
To siewki fingerlimy Ricks Red. Ciekawe, kiedy zakwitną.
 |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
ORINOCO

|
Wysłany: 2019-03-24, 14:22
|
|
|
Fingerlim sam jestem ciekawy, bo mam parę. Szybko rosną to może i szybko zakwitną. |
_________________ orinoco |
|
|
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2019-03-24, 22:50
|
|
|
Z tego co czytałem, fingerlima szybko zakwita z pestki. Także jest szansa na kwiatki niedługo. |
|
|
|
 |
Eugeniusz
.gif)

|
Wysłany: 2019-03-26, 18:06
|
|
|
Marcin jak będziesz ciął Oroblanco to zetnij dla mnie ( jeżeli oczywiście możesz) Zraz ze swojego owocującego smoka. Zaszczepię smoka na smoku i szybciej zakwitnie... |
_________________ U nas pomoc bez opłat na wyciągnięcie ręki. www.naszecytrusy.pl- to największa baza wiedzy o roślinach cytrusowych w Polsce. Wszystkie informacje czekają na Ciebie. Twoje zainteresowania szybko staną się tutaj WIELKĄ pasją./ Admin |
|
|
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2019-03-27, 20:54
|
|
|
Jasne, jak będę ciął to Ci wyślę. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|
|
 |
|
 |